logo

Каталог програма сталног стручног усавршавања
наставника, васпитача и стручних сарадника
за школску 2014/2015. и 2015/2016.

Каталог

Претрага

Стандарди
компетенција
наставника

Стандарди
компетенција
директора

Приоритет

Упитник за
самопроцену
компетенција
наставника

725 Историја клавирског извођаштва - повезивање теорије и извођачке праксе Компетенцијa: K1
Приоритети: 1
ИнституцијаУниверзитет у Новом Саду Академија уметности, Ђуре Јакшића 7, Нови Сад
Особа за контактМилан Миладиновић, aofarts@uns.ac.rs, 021/454-786, 064/137-1872
АуториМилан Миладиновић, доцент, Музички департман, Академија уметности Нови Сад
РеализаториМилан Миладиновић, доцент, Музички департман, Академија уметности Нови Сад; проф. др Ира Проданов-Крајишник, ванредни професор, Музички департман, Академија уметности Нови Сад
Општи циљевиСтицање вештина и овладавање методама за објективно сагледавање музичког извођаштва. Савремена сагледавања извођачких проблема и комплетан историјски преглед развоја пијанизма.
Специфични циљевиФокус овог курса је на сагледавању историјског развоја приступа извођаштву кроз све епохе. Све теме ће се обрађивати кроз иновативне методе рада са наставницима. Они ће након сваког предавања бити активни кроз учешће у дискусијама и обраду конкретних материјала које ћу им припремити, чиме се омогућава да практично, на себи, увиде могућности као и ефикасност нових начина рада. Упознавање са иновативним методама наставе (контемплативни дијалог, рад у малим групама, коучинг) које ће практично испробати учесници курса, је у складу са препорукама Европске асоцијације конзерваторијума (АЕЦ) и Инновативе цонсеватоире (ИЦОН) - истраживачких семинара о иновацијама у настави музике.
Теме програмаУвод у историју извођаштва; Извођаштво барока; Извођаштво у класичној епохи – од класичне равнотеже до тонске драме (Хајдн, Моцарт, Клементи, Бетовен); Рана романтика; Шопенова извођачка поетика; Листова револуција у извођаштву; Лешетицки и његов „метод“; формирање националних извођачких школа; Композитори за клавиром; извођаштво имресионизма; Руска, немачка и француска извођачка школа; Преглед националних школа; Савремени пијанизам; Развој пијанизма на српским просторима
Циљна групанаставник стручног предмета у основној/средњој уметничкој школи (музичке, балетске, ликовне)
Број учесника30
Трајањедва дана (16 бодова)
ЕлектронскиНе
ЦенаКурсеви ће се до 14.10.2014. одржавати као део ТЕМПУС ИНМУСWЕБ пројекта за целоживотно учење те се неће наплаћивати. После тог периода укупна цена за групу од 30 учесника је 100 000 дин.
© 2014 Завод за унапређивање образовања и васпитања
Центар за професионални развој запослених у образовању
Додатне информације могу се добити на телефоне: 011 /206 80 32, 011 /206 80 33, 011 /206 80 35 и 011 /206 80 61