logo

Каталог програма сталног стручног усавршавања
наставника, васпитача и стручних сарадника
за школску 2014/2015. и 2015/2016.

Каталог

Претрага

Стандарди
компетенција
наставника

Стандарди
компетенција
директора

Приоритет

Упитник за
самопроцену
компетенција
наставника

839 Развијање способности као основа успешног учења Компетенцијa: K2
Приоритети:
ИнституцијаУдружење грађана NIDUS Заједно за Развој Деце, Кизур Иштвана 11/4, Суботица
Особа за контактИлма Черник, csernikilma@gmail.com, 064/228-1411
АуториИлма Черник; Агота Јелачик Шутуш
РеализаториИлма Черник; Агота Јелачик Шутуш
Општи циљевиУпознавање учесника са развојем базичних когнитивних способности и пажње у ери дигиталне реалности и усвајање методике подстицања развоја ових способности у оквиру образовно-васпитног процеса.
Специфични циљевиПриказивање и усвајање метода за развијање базичних когнитивних способности и пажње; давање савета за вођење активности и наставног часа у инклузивној педагошкој пракси; развијање емпатије за прихватање деце са проблемима у учењу; упознавање карактеристика, како предшколског тако и школског узраста у циљу смањивања дисконтинуитета на преласку из предшколске установе у школу.
Теме програмаРазвијање способности учења код деце предшколског узраста: развој психомоторике, повезаност вештина, способности и компетенција; развој и развијање когнитивних базичних способности и способности за учење код деце предшколског узраста. Карактеристике процеса учења и улога игре у развоју способности код деце предшколског узраста. Развијање когнитивних способности и способности читања и писања код деце школског узраста. Дилема савремене школе - преношење знања или развијање способности. Развијање когнитивних способности у школи као основа успешног учења. Школске вештине и учење. Усвајање читања и писања у дигиталном свету. Учење као позитивни доживљај. Могућности развијања пажње код деце предшколског и школског узраста. Могућности развијања пажње. Вођење наставног часа у инклузивној педагошкој пракси – с посебним нагласком на ученике са проблемима пажње. Границе компетенције учитеља и васпитача, значај тимског рада у раду са ученицима са проблемима пажње.
Циљна групаНаставник разредне наставе, наставник предметне наставе – основна школа, наставник у школи за образовање ученика са сметњама у развоју, васпитач у предшколској установи, стручни сарaдник у предшколској установи, стручни сарaдник у школи, сарадник (педагошки асистент и помоћни наставник).
Број учесника26
Трајањетри дана (24 бода)
ЕлектронскиНе
Цена 
© 2014 Завод за унапређивање образовања и васпитања
Центар за професионални развој запослених у образовању
Додатне информације могу се добити на телефоне: 011 /206 80 32, 011 /206 80 33, 011 /206 80 35 и 011 /206 80 61